Namibian lähetin 90-vuotisjuhla Nurmeksessa

24.07.2023
Maila Mustonen 1960-luvulla Namibiassa Okavango-virralla
Maila Mustonen 1960-luvulla Namibiassa Okavango-virralla

Merja Koistisen kirjoitus sisarensa Maila Mustosen syntymäpäiväjuhlista

Lauantaina 8.7.2023 juhli Valtimon seurakunnan entinen nimikkolähetti, diakonissa Maila Mustonen Haikolan kartanossa 90-vuotispäiväänsä lähisukunsa kanssa. Paikka oli syntymäpäiväsankarille historiallinen, kuten hän omassa puheessaan totesi, sillä nuoruudessaan hän oli aloittanut oppivelvollisuuden jälkeiset jatko-opintonsa Nurmeksen evankelisessa kansanopistossa. Juhlavieraita tilaisuuteen oli saapunut eri puolilta Suomea, mm. Vantaalta, Espoosta, Oulusta, Rantsilasta, Laihialta, Joensuusta, Lieksasta ja Juuasta, sekä tietenkin myös lähiseudulta aina Sivakkaa myöten.

Juhlan juonsi nurmekselaisille taidepiireistä tuttu Mari Mustonen, joka muistetaan myös Nurmeksen Seppojen toiminnanohjaajana. Suvun nuoret lahjakkuudet virittivät yhdessäolon ja seurustelun lomaan juhlatunnelmaa huilu- (Hans Boutellier), harmonikka- (Huugo Boutellier) ja yksinlauluesityksin (Saara Kajula). Onnittelulauluna päivänsankarille laulettiin "Sä kasvoit neito kaunoinen", nurmekselaista P. J. Hannikaistakin täten muistaen, ja päivänsankarin valitsemana ruokavirtenä veisattiin Suvivirsi (1,2 ja 6). Tilaisuuden kaikki laulut säesti musiikinopettaja Kaisu Boutellier.

Juhlapuheen piti Mailan nuorin sisko (73 v). Hän omisti isosiskonsa 90 vuodelle Lina Sandell-Bergin virren "Kiitä Herraa, yö ja päivä", sanoitukseltaan vuoden 1938 virsikirjajulkaisusta. P. J. Hannikaisen onnittelulaulua mukaillen nostettiin puheessa esiin muistoja ja tapahtumia Mailan elämästä. Esityksen osana kuultiin ääninauhalta myös pastori Matias Sikondomboron puhetta kwangaliksi sekä lahjoitettiin päivänsankarille juhla-asuinen keramiikkanorsu symbolisena tervehdyksenä kavangolaiselta elefanttien klaanilta, joka oli aikoinaan "adoptoinut" Mailan sikäläiseen sukuunsa.

Toimittaja, KM Katja Ylisiurua oli organisoinut ja avasi tilaisuudessa "Mailan syntymäpäiväkeräyksen tansanialaisille lapsille". Kiitospuheessaan Maila kertoi muistavansa, kuinka hän vielä lähetyskurssilla ollessaan oli salaa toivonut pääsevänsä lähetystyöhön nimenomaan Tansaniaan, joskin Namibiasta hänelle sitten "lankesi hyvä maa". Hän oli kerran myös tehnyt lomamatkan Tansaniaan, ja siksikin yllätyksenä tullut nimikkokeräys kohteineen ilahdutti häntä suuresti ja tuntui enemmän kuin osuvalta valinnalta.

Syntymäpäivillä nautittiin myös herkullinen juhlalounas sekä lopuksi kakkukahvit. Juhlat päättyivät virteen "Kiitos Sulle, Jumalani".

Merja Koistinen, se nuorin sisko

Luo kotisivut ilmaiseksi!