Historiaa

Nimi Sivakka tulee sanasta suksi. Sivakan kylässä on perimätiedon mukaan käynyt Simon Affleckin (verovouti) renki, joka suksella talvella Myllypuron rinteessä oli kaatunut ja katkaissut suksensa. Tästä syystä hän joutui tekemään matkaa yhdellä suksella ja kirosi kylän Sivakaksi.

Toisen tarinan mukaan nimi Sivakka tulee, kun Hilippa Vorna Itä-Karjalasta oli hiihtänyt Mujejärveltä Sivakan kautta Maanselkään. Ja sillä matkalla katkesi suksi Sivakassa, josta kerrotaan nimen tulleen.

Sivakka kuuluu Valtimon vanhimpiin asuinalueisiin. Perimätiedon mukaan ensimmäiset asukkaat saapuivat 1500-luvulla Autiojärven ranta-alueelle. Asukkaat olivat kalastajia ja metsästäjiä. Myöhemmin väkeä siirtyi kaskiviljelijöiksi Sivakan vaaroille. Kaskiviljelijöistä kuuluisin oli Juho Tikku. Monissa lähteissä puhutaan hieman virheellisesti nimestä Tikka. 

Koulutoiminta aloitettiin vuonna 1930 kylän vuokrahuoneessa ja koulu valmistui vuonna 1935. Opetustoiminta alkoi samana vuonna. Pitkänmatkaisia oppilaita varten rakennetiin asuntola. Koulu lakkautettiin oppilaspulan takia 1980-luvulla. Koulussa on parhaimmillaan ollut 1950- ja 1960-luvuilla 70 oppilasta. Koulu ja asuntola ovat nykyään yksityisomistuksessa.

Asukkaita kylässä oli enimmillään 1950-luvulla yli 300. Sotien jälkeen suuret metsätyömaat houkuttelivat väkeä Sivakkaan. Monet sivakkalaiset muuttivat Valtimon keskustaan Kotirinteelle (Uusi Sivakka). Metsätöiden koneellistuminen vähensi asukasmäärää. 

Sähköt kylälle saatiin vuonna 1976. Kansakoululle ne oli asennettu jo aiemmin. 1990-luvulla Sivakka tuli kuuluisaksi kansalaispalkka-aloitteestaan.

Sivakasta kootaan kyläkirjaa. Kaikki pienetkin muistelut ja vanhat valokuvat ovat tervetulleita marjoriinah@gmail.com tai Marjo-Riina Häkkinen, Peri-Sivakantie 250, 75700 Valtimo. Myös kokeneita kirjoittajia toivotaan joukkoomme. Saat hyvän mielen osallistuessasi arvokkaaseen kotiseututyöhön!